Poate vă întrebaţi deja din titlul articolului ce poate fi atât de complicat să fierbem pastele? Ce poate fi aşa de greu? Pui apa la fiert, arunci pastele în ea, aştepţi câteva minute, le scurgi de apă şi gata, se pot servi. Ei bine … adevărul este că nu e chiar aşa de simplu (cred că deja din paragraful anterior sunt persoane care se întreabă de ce nu am pus pastele la fiert odată cu apa). Să vedem cum procedăm corect.

Cum este corect să fierbem pastele – etape, timpi și cantități

  1. Punem apă la fiert ţinând însă cont de cantitatea de paste pe care vrem să o fierbem. Raportul este de un litru de apă la 100 de grame de paste dar dacă punem ceva mai multă nu e o problemă. Atenţie: nu punem pastele în apă şi nici ulei (puţin mai jos vedem şi de ce).
  2. Înainte ca apa să dea în clocot punem şi sare în ea. Aici cred ca depinde şi de gustul fiecăruia câtă sare punem. Recomandarea experţilor este de 7 grame de sare la un litru de apă. Pentru cei mai puţin exacţi puneţi sare până apa are un gust sărat (după cum spuneam depinde de gustul fiecăruia). Nu uitaţi că sarea are nevoie şi de puţin timp pentru a se dizolva în apă.
  3. Când apa fierbe putem pune şi pastele în apă. Timpul corect de fierbere este indicat pe pachet şi este recomandat să nu-l depăşim. Ba chiar pentru paste fierte cât mai corect („al dente”) putem tăia un minut din timpul de pe pachet. Dacă intenţionăm ulterior să mai dăm pastele la cuptor câteva minute sau să le mai „fierbem” puţin cu sosul atunci putem să le lăsăm să fiarbă mai puţin cu un minut sau două faţă de timpul indicat pe pachet pentru că oricum se vor mai găti puţin ulterior.
  4. După ce am fiert pastele putem folosi o sită pentru a le scurge (pentru „sănătatea” instalaţiilor de scurgere a apei ar fi bine să lăsăm apa rece să curga în chiuvetă). Atenţie: nu clătim pastele cu apă! Odată scurse fie le amestecăm cu sosul fie le punem în farfurie şi punem sosul peste (personal mi se par mai gustoase amestecate cu sosul pregătit). Nu e obligatoriu să le scurgem într-o sită putem foarte bine să folosim o pensetă (de bucătărie) şi să le scoatem din apă.

Întrebări și răspunsuri

De ce nu punem ulei în apa în care fierbem pastele şi de ce nu „clătim” pastele cu apă?
Pentru că uleiul pus în apă face pastele „mai alunecoase” şi împiedică astfel „lipirea” sosului de paste. La fel „clătirea” cu apă elimină amidonul combinat cu apă de pe paste şi are acelaşi efect ca şi uleiul şi în plus se pierde savoarea pastelor.

De ce nu punem pastele la fiert odată cu apa?
Dacă facem asta nu vom putea respecta timpul de fierbere indicat pe pachet şi fie vom ajunge să le fierbem prea mult (deci avem şanse să le facem terci) fie prea puţin (deci avem şanse să nu le putem mânca).

De ce este important timpul de fierbere indicat pe pachet?
Acel timp ne indică în general timpul maxim de fierbere pentru a obţine paste „al dente” (se poate reduce în general cu un minut pentru paste ceva mai ferme şi mai elastice). Avantajele de a savura paste „al dente” sunt următoarele:

  • nu se eliberează tot amidonul şi astfel masa devine una mai uşoară
  • indice glicemic mai scăzut
  • evităm transformarea pastelor într-un terci

Surse folosite:

Articole similare:
… să deschidem o nucă de cocos?