La această întrebare, „cum este corect haideți sau haide-ți?„, există un singur răspuns acceptat: „haideți„. Nu există situații în care această interjecție (pentru că despre o interjecție vorbim) să fie scrisă folosind o cratimă. Singura posibilitate de a ajunge să folosim o cratimă în momentul în care scriem „haideți” ar fi dacă regulile de scriere s-ar schimba cândva în viitor și ar permite așa ceva.

Haideți” a apărut cel mai probabil din necesitate pentru că în mod normal o interjecție este o parte de vorbire inflexibilă (nu se poate conjuga și nu are formă de plural). Necesitatea a fost dată de diferite situații unde era necesară posibilitatea de a exprima cumva ideea de plural (mai mulți) sau de respect.

Haideți substituie un verb al invitației (sau al mișcării) și cum am mai spus și mai sus se folosește în situații când vorbim despre mai multe persoane sau vrem să introducem respect în mesaj.

Exemple folosind „haideți”

  • Haideți cu noi la grădina zoologică” – aici cerem unui grup de persoane să ni se alăture în deplasarea la grădina zoologică (adică „să veniți și voi”)
  • Haideți în casă” – aici este vorba de o invitație în care se dorește a se adăuga o formă de respect adică ” Haideți (dumneavoastră) în casă”

Definiții

  • Haide interjecție
    • 1. Exclamație care exprimă un îndemn (la o acțiune). Cu ton de comandă, exprimând nerăbdarea vorbitorului; adesea repetat: Haide, haide, vino mai repede! 
    • 2. Cu funcție de imperativ, corespunzând unor verbe de mișcare: Vino! veniți! să mergem! Împrumutând desinențe verbale de pers. 1 și 2 plural: Haidem la plimbare. Haideți la dans. Adverbial, în compuse: Haide-hai, haida-hai, haide-ha = încet, anevoios. Marchează începutul unei acțiuni: Luă toporul și haide la treabă.
    • 3. În expresii: Haida-de!, exclamație prin care se respinge o părere sau se dezaprobă o comportare; aș! Haide-haide sau haide-hai, se spune când mustrăm cu indulgență pe cineva care nu ia în seamă sfaturile sau avertismentele noastre

Vom confirma încă odată la final faptul că la întrebarea, „cum este corect haideți sau haide-ți?„, există un singur răspuns acceptat: „haideți„.


Articole similare:
… merită sau se merită?
… mi-ar place sau mi-ar plăcea?
… familiar sau familial?